KIELET JA KANSAINVÄLISYYS

Monipuolinen kielitaito avaa ovet maailmaan

Järvenpään lukiossa voit opiskella englantia, espanjaa, kiinaa, latinaa, ranskaa, ruotsia, saksaa ja venäjää. Käytössämme on monipuoliset ja nykyaikaiset opetusmenetelmät ja oppimateriaalit. 

Valtakunnallisten opintojaksojen lisäksi meillä on tarjolla runsaasti koulukohtaisia opintojaksoja, joilla voit laajentaa opintojasi ja hankkia parhaan mahdollisen kielitaidon. Tällaisilla opintojaksoilla voit esimerkiksi kerrata kielioppia ja sanastoa, harjoitella tekstinymmärtämistä tai kirjoittamista sekä valmentautua ylioppilaskirjoituksiin. Lisäksi on mahdollisuus suorittaa joitakin verkko-opintojaksoja. 

Jos kohtaat vaikeuksia opinnoissasi tai sinulla on tarvetta taitojesi vankentamiseen, olemme varautuneet siihenkin erilaisin tukitoimin. Englannissa ja ruotsissa useista pakollisista opintojaksoista on tarjolla rinnakkaisia tukiopintojaksoja, joissa voit keskittyä keskeiseen kieliainekseen pienemmissä ryhmissä. 

Kaikissa kielissä on ajoittain tarjolla kansainvälisiä hankkeita, joihin osallistuessasi saat paitsi runsaasti hyötyä kyseisen kielen ja kulttuurin kannalta myös ikimuistoisia elämyksiä.


Kielidiplomi 

Järvenpään lukion kielidiplomin tarkoitus on motivoida opiskelijoita monipuoliseen ja pitkäjänteiseen kieltenopiskeluun sekä antaa tästä työstä todistus. 

Kielidiplomin saaminen edellyttää vähintään 36 opintopisteen suorittamista kieliin, kulttuureihin ja kansainvälisyyteen liittyvistä syventävistä opintojaksoista. Näistä opintopisteistä vähintään 26 opintopistettä pitää tulla kielten opintojaksoista. Mikäli opiskelija opiskelee kahta A-kieltä, englannin lisäksi opiskellusta A-kielestä lasketaan mukaan myös pakolliset suoritukset. Diplomin saadakseen opiskelijan täytyy opiskella A1-kielen ja toisen kotimaisen kielen lisäksi ainakin yhtä vierasta kieltä. 

Kielten opintojaksojen lisäksi opiskelija voi kerryttää kielidiplomiin hyväksi luettavia opintoja mm. osallistumalla kansainvälisiin hankkeisiin tai vaihto-oppilastoimintaan. 

Kielidiplomin opintokokonaisuuteen voidaan myös liittää sellaisia muiden oppiaineiden syventäviä opintojaksoja, joiden aihepiiriin liittyy olennaisesti kulttuurit ja/tai kansainvälisyys. Lukuvuosittain päätetään, mitkä opintojaksot voidaan hyväksyä osaksi kyseistä kokonaisuutta. Lukuvuonna 2024-2025 hyväksyttäviä opintojaksoja ovat HI4, HI6, YH6, GE6, MU3, UE3, UO3, ET3 ja KVKÄ. 

Lisäksi kielidiplomin suorittaja voi koota Kansainvälisyyspassin KVPA, johon hän voi kerätä useita, pienempiä kieli-, kulttuuri- tai kansainvälisyystekoja. Riittävä kokonaisuus kansainvälisyyspassissa oikeuttaa kurssisuoritukseen. 

Lukio-opintojen päättyessä, kun opiskelija on suorittanut vaaditun määrän opintojaksoja, hän anoo kielidiplomia. Diplomissa näkyvät opiskellut kokonaisuudet ilman arvosanoja. Opiskelija saa kielidiplomin sekä mahdollisen kansainvälisyyspassin todistuskansiossa valmistuessaan. 

Kielidiplomista kiinnostuneille 1. vuosikurssin opiskelijoille pidetään tiedotustilaisuuksia syksyllä 2024. Opiskelijat saavat tuolloin yksityiskohtaisempaa ohjausta kielidiplomista ja kansainvälisyyspassista. Tilaisuuteen osallistuttuaan opiskelija voi ilmoittautua kielidiplomin suorittajaksi

Osallistuttuasi infotilaisuuteen ilmoittaudu kielidiplomin suorittajaksi tästä linkistä: https://forms.gle/dteHjuiQTfyJtjBCA 


Kansainvälisyyspassi 

Kansainvälisyyspassin avulla opiskelija voi kerryttää kielidiplomiin hyväksyttäviä opintoja myös opintojakso- ja hanketarjonnan ulkopuolella. Esimerkkejä kansainvälisyyspassiin soveltuvasta toiminnasta ovat mm. lukion ulkomaisten vieraiden opastaminen sekä materiaalin valmistaminen näitä tilaisuuksia varten. Lisäksi passissa voidaan huomioida opiskelijan osallistuminen vieraskieliselle luennolle tai kulttuuritapahtumaan myös koulun ulkopuolella. 

Passin tarkoituksena on rohkaista opiskelijaa kansainväliseen vuorovaikutukseen ja tukea hänen aktiivisuuttaan ja itseohjautuvuuttaan vieraiden kielten ja kulttuurien parissa. Kansainvälisyyspassin sisältö voi täten koostua varsin yksilöllisesti. 

Kielidiplomista ja kansainvälisyyspassista voi kysyä lisätietoja lehtori Marjo Uotilalta.  

Jaa juttu: